Květnatá louka jako alternativa květinového záhonu

12.08.2023 08:53

Horké a suché roky sužují všechno zelené a zahradníci hledají způsoby, jak se s počasím posledních let vyrovnat.  Suchem trpí i květinové záhony. Zejména letničkové záhony, které se opakovaně zakládají a vysévají každé jaro, tropická vedra snáší velmi špatně. Pokud je příznivé jaro a osivo vzejde, pak většinou rostliny během léta nekvetou a v miniaturních velikostech čekají na svou šanci. Koncem léta, kdy přicházejí chladnější rána s trochou vláhy, se letničkové záhony začnou lepšit a kvést. V září a říjnu vypadají většinou konečně k světu, což je ale na záhon ve veřejném prostoru velmi krátká doba. Bohužel některé záhony musíme z těchto důvodů rušit a hledáme jiné možnosti, čím tento typ záhonů nahradit.

Alternativou letničkového záhonu z výsevu nebo i trvalkového záhonu může být květnatá louka. Tím je myšlen vytrvalý travnatý porost, který se oproti pravidelně koseným trávníkům kosí jen několikrát ročně. Ideální místo pro louku je dostatečně velká plocha lemovaná pravidelně koseným trávníkem. Díky kontrastu vyššího lučního porostu a dobře udržovaného pravidelně koseného trávníku je záměr jasný na první pohled. Květnatá louka se zakládá výsevem. Tím se dostáváme k původnímu problému, kdy je poměrně náročné vypěstovat cokoliv z výsevu vzhledem k suchému počasí. Semena lučních druhů vzchází postupně a trvá dva roky, než se dá louka považovat za stabilní a zapěstovaný porost. Možností, jak se vyhnout nejistému pěstování louky z výsevu, je položení zapěstovaného lučního koberce. Používá se stejně jako klasické trávníkové koberce. Tyto travní koberce pokládala Veřejná zeleň na Nových Sadech podél tramvajové tratě.  V kolejišti je klasický pravidelně kosený trávník, v pásech mezi kolejemi a vozovkou byly položeny luční koberce a vysázeny jarní cibuloviny.

V letošním roce jsme se rozhodli použít předpěstované luční koberce v Tyršově sadu. Podél hlavní pěší trasy už roky vykvétá oblíbený letničkový záhon z výsevu, která má polodivoký luční charakter. Bohužel záhon vypadá zejména kvůli suchu v posledních letech velmi špatně a navíc umořené letničky špatně konkurují vytrvalým plevelům, kterým se daří i v suchu dobře. Proto jsme se rozhodli pro položení lučních koberců kombinovaných s jarními cibulovinami. Těšíme se na rychlý efekt a bohatě rozkvetlou louku hned na jaře příštího roku. V louce vykvetou na jaře botanické tulipány a narcisy.

Zpět

Kontakt

Veřejná zeleň města Brna, příspěvková organizace
Kounicova 1013/16a
602 00 Brno

+420 542 422 641

ZŘIZOVATEL

Statutární město Brno
Magistrát města Brna
Dominikánské nám.1
601 67 Brno

 

Jsme držitelé certifikátů:

ISO 14 001 : 2016

ISO 45 001 : 2018

ISO   9 001 : 2016

© Copyright by VZMB 2019-2024

Vytvořeno službou Webnode